Kitchen

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Fructele și legumele lunii iulie sunt printre cele mai sănătoase. Și trebuie consumate, în sezon, pentru a contribui la buna funcționare a organismului. Nu degeaba sunt numite, unele dintre ele, „alimente-medicament’. Așa că nu te sfii să-ți alimentezi trupul cu bunătățile lunii lui Cuptor. Și bucură-te de fructele și legumele lunii iulie.

Fructele și legumele lunii iulie. Ce fructe și legume se pot consuma în luna iulie

Fructele și legumele lunii iulie sunt adevărate comori pentru sănătate. Căci au o sumedenie de proprietăți benefice pentru organism. Începând cu luna lui Cuptor, până la toamnă, ne putem bucura din plin de savoarea și de prospețimea lor.

De ce să consumi fructele și legumele lunii iulie

Specialiștii recomandă mereu consumul de fructe și legume, cu precădere proaspete și de sezon. Și este cu atât mai bine dacă acestea provin din țara de origine a consumatorilor. Tot ce crește în grădină, pe câmp, în pădure, pe pajiști ori în pomi și intră în categoria fructelor și legumelor comestibile reprezintă un aport benefic pentru sănătate. Iar fructele și legumele lunii iulie sunt adevărate comori. Acum se pot consuma cu precădere proaspete, dar pot fi și conservate pentru iarnă. Fie că sunt murate ori uscate, fie congelate, rămân surse bogate de vitamine, fibre și minerale.

Începând cu luna iulie, pomii fructiferi se încarcă de fructe ce așteaptă să fie culese. Primele piersici pufoase și zemoase își fac apariția. Merele și perele, caisele, corcodușele și prunele le țin isonul. Încă mai sunt căpșune parfumate și cireșe dulci. Iar regalul fructelor de pădure e încununat de agrișe, afine, zmeură și coacăze. Pepenii verzi și galbeni sunt nelipsiți de pe mesele românilor. Ba chiar și smochinle pârguite și-au făcut loc treptat în meniul local. Majoritatea legumelor sunt gata de consum. Plantele aromatice ne îmbie să garnisim cu ele cele mai dichisite feluri de mâncare. De la cartofi, morcovi, dovlecei, mazăre, fasole verde, varză, conopidă, castraveți, roșii, până la sfeclă roșie, salată verde, ștevie, ridichi, țelină, ceapă și usturoi, toate abia așteaptă să ajungă pe mesele celor dornici să aibă un organism sănătos. Și asta pentru că fiecare dintre fructele și legumele lunii iulie poate fi considerat un aliment-medicament.

Care sunt fructele și legumele lunii iulie

Cireșele și vișinele sunt vedete

În luna iulie, cireșele și vișinele sunt în vârful sezonului. Fructele trebuie culese la maturitate, deoarece nu se coc și se strică rapid odată culese. Prin urmare, trebuie consumate imediat. Sau pot fi transformate în compoturi, siropuri, sucuri, dulcețuri sau gemuri. O alternativă excelentă este și congelarea, după eliminarea sâmburilor. Atât cireșele, cât și vișinele sunt surse excelente de fier, potasiu, calciu, magneziu, vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, B6, acid folic, fenoli și flavonoide, cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante.

Coacăzele sunt arătoase și sănătoase

Bobițele înșirate pe ciorchini, fie ele roșii, fie gălbui ori negre, au un gust dulce-acrișor răcoritor. Se pot consuma proaspete. Dar sunt delicioase și aspectuoase în deserturi. Se pot prepara din ele dulcețuri, gemuri și compoturi. Din coacăze se poate face și o peltea delicioasă. Pot fi, de asemenea, și congelate. Sunt o sursă excelentă de vitamine A, C și E, potasiu, calciu și magneziu. Dar conțin și un tip de fibră solubilă de pectină, care ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge. Gustul lor dulce-acrișor le face potrivite pentru a însoți anumite brânzeturi și carnea de vânat.

Afinele sunt bombe de antioxidanți

Sunt printre cele mai populare fructe de vară. Și sunt renumite ca „bombe’ de nutrienți. Sunt pline de calciu, potasiu, fier, vitamine B, A, C și E. Conțin fibre, polifenoli și taninuri. Gustul și aroma afinelor sălbatice sunt mai pronunțate decât cele ale afinelor de grădină. Din ele se fac gemuri și compoturi delicioase. Și, de ce nu, celebra afinată, care încununează orice festin. Dar se pot adăuga la cerealele pentru micul dejun, în deserturi și sosuri.

Zmeura e parfumată e delicioasă

Aroma și consistența fructului fac din zmeură o preferință indiferent de vârstă. Are un conținut de zahăr foarte scăzut și este un fruct cu puține calorii. Aproximativ 85 % din greutatea zmeurei este reprezentată de apă. Conține fibre, vitaminele B, vitamina C, pitasiu, calciu, magneziu și fier. În plus, este bogată în flavonoide. Se poate folosi atât pentru deserturi, cât și în sosuri sau garnituri pentru cărnuri. În salate, în combinație cu rucola sau andivele, este absolut savuroasă. Din zmeură se poate prepara și un oțet delicios.

Murele ajută inima

Cu foarte puține calorii și pline de vitamine A, B, C și E, bogate în minerale și flavonoide, murele sunt niște medicamente delicioase pentru inimă. Ajută la reglarea tensiunii arteriale și la stimularea sistemului imunitar. Se consumă proaspete, ca atare, sau în salate de fructe. Se pot pune în plăcinte, prăjituri și deserturi, la fel ca și afinele și toate fructele de pădure.

Caisele strălucesc printre fructele și legumele lunii iulie

Deși dulci și parfumate, caisele sunt sărace în calorii și zahăr. Ceea ce le face prieteni de nădejde ai celor aflați la dietă sau care suferă de diabet. Sunt bogate în vitaminele A, B, C, acid folic, magneziu, potasiu, calciu, fier, acizi fenolici și caroten, precum și în fibre. Caisele sunt potrivite pentru orice deșert, dar sunt delicioase și în dulcețuri, gemuri, sucuri și compoturi. Caisele uscate sunt, de asemenea, foarte populare în sezonul rece.

Piersicile susțin digestia

Sunt suculente, proaspete și dulci. Dar sunt și foarte perisabile, așa că trebuie consumate foarte rapid. Sau necesită prelucrare pentru a nu se altera. Se pot prepara din ele tot felul de deserturi, sucuri, nectar și compoturi, precum și salate și înghețate. Pentru că sunt pline de apă și de nutrienți, bogate în fibre, ajută tractul digestiv și colonul. De asemenea, nu conțin prea mult zahăr.

Pepenii au gustul verii

Pepenele verde conţine antioxidanți și substanțe cu rol de protecție a vaselor de sânge. Consumul rațional reglează tensiunea arterială, ajută digestia, scade nivelul colesterolului rău, reglează nivelurile hormonale, elimină pietrele la rinichi, previne atacurile de panică. Totuși, diabeticii trebuie să-l consume cu prudență, din cauza conținutului ridicat de glucide. Și pepenele galben e plin de vitamine, mai ales din complexul B, minerale, dar și în elemente active benefice pentru buna funcționare a glandelor. Reglează funcțiile, digestive, hepatice și renale, scade riscul de cancer uterin, crește apetitul sexual.

Mai greu de conservat, pepenii se consumă cu precădere proaspeți. Dar sunt delicioși în salate, în combinații cu brânzeturi sau anumite mezeluri crud-uscate. Se pot prepara din ei și dulcețuri senzaționale și rafinate. Dar pepenii verzi murați sunt vedetele meselor festive din sezonul rece.

Smochinele

Sunt o sursă extraordinară de magneziu, potasiu, fier și vitamine. Bogate în glucoză și fructoză, le sunt însă interzise diabeticilor. Ajută la detoxifierea organismului datorită proprietăților laxative și diuretice. Stimulează digestia, imunitatea, previn virozele respiratorii și împiedică asimilarea grăsimilor. Din ele se pot prepara dulcețuri, gemuri, vinuri și lichioruri. Uscate, sunt gustări delicioase iarna. Dar se pot asocia foarte bine cu deserturile de iarnă, în prăjituri și fursecuri. Pe de altă parte, însoțesc cu succes brânza de capră, pentru un aperitiv rafinat și cărnurile nu foarte grase, preparate la cuptor.

Legumele care au succes în luna iulie

Varza proaspătă e cea mai bună

Deși ne-am obișnuit să o consumăm murată sau în preparatele tradiționale românești, acum e sezonul verzei. Este o sursă foarte valoroasă de vitamine și minerale. Se servește ca salată, proaspătă, sau ca garnitură. Este foarte bogată în nutrienți și fibre, dar extrem de săracă în calorii, așa că este principalul aliat în orice dietă. Glucosinolații pe care îi conține ajută la întărirea sistemului imunitar și la neutralizarea radicalilor liberi.

Vinetele sunt carnea verii

Chiar dacă există și excepții, majoritatea oamenilor adoră vinetele vara. Și mai ales salata de vinete, atât de gustoasă în zilele călduroase. Vinetele se numără printre alimentele care nu ar trebui să lipsească din meniul nimănui. Sunt foarte bogate în elemente nutritive, conțin fibre, sunt sărace în calorii. În plus, contribuie la buna funcționare a inimiii și la circulația optimă a sângelui. Vinetele se pot prepara în fel și chip, după poftă și imaginație. Se pot conserva, după ce au foat coapte și curățate, apoi scurse bine de zeamă.

Spanacul face bine

Poate nu atât de bogată în fier cum credea Popeye Marinarul, spanacul este însă o sursă de nutrienți. Trebuie consumat rapid după recoltare, căci se alterează imediat. Așa că orice surplus e bine să fie imediat congelat. Conține vitamine din complexul B, vitamina C, potasiu, magneziu, fier și calciu. Spanacul proaspăt conține aproape 90% apă și este un aliment cu puține calorii. Frunzele tinere se pot consuma crude, în salate. Dar spanacul fiert la aburi sau ușor călit, cu ceapă și usturoi și ouă poșate este un fel de mâncare adorat de români. Este o garnitură excelentă pentru fripturi. La fel de delicios este și în plăcinte, alături de brânză.

Țelina aduce sănătate

Rădăcina de țelină este o adevărată comoară a naturii. Poate înlocui cu succes cartoful, putând fi preparată în moduri similare. Totuși, salata cu țelină rasă este un deliciu. Se poate folosi și în smoothie-uri, piureuri, sosuri, tocănițe, supe și orice preparat. Aduce un plus de savoare și este foartă bună pentru sănătate. Este o legumă săracă în calorii, deosebit de bogată în vitamina A și vitaminele B, dar și fibre. Dintre minerale, conține calciu, potasiu, magneziu.

Ardeii condimentează vara

Ardeii grași și ardeii iuți se numără printre legumele favorite în sezon. Există soiuri diferite, dulci sau picante, dar toate extrem de sănătoase și gustoase. Ardeii copți sunt garnitura ideală pentru orice tip de carne sau se pot consuma ca atare. Însoțesc cu succes, supe, ciorbe, creme, tocănițe și sosuri. Ardeii sunt bogați în fibre, minerale, vitamine C, A E și betacaroten. Pe lângă elementele nutritive menționate deja, ardeii iuți conțin și capsaicină. Este o substanță care le dă iuțeală, dar extrem de benefică pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge.

Fasolea verde e „carnea săracului’

Fasolea verde este cunoscută și drept „carnea săracului’. Și asta pentru că este foarte bogată în proteine. Conține substanțe cu efect antiinflamator și antioxidant, are acțiune depurativă și antitoxică. Este bogată în minerale și vitamine și, mai ales, este o sursă excelentă de fier. Le este recomandată diabeticilor, aceasta împiedicând asimilarea zaharurilor.

Sfecla roșie colorează viața

Sfecla roșie este ușor de digerat și bogată în apă și fibre. Ușurează eliminarea grăsimilor, stimulează activitatea sistemului nervos. Este un depozit natural de vitamine și de microelemente care nu se distrug prin fierbere. Favorizează creșterea nivelului de hemoglobină din sânge, combătând anemia. Previne leucemia, cancerul pulmonar, colorectal. Reglează tensiunea arterială și asigură buna funcționare a inimii.

Usturoiul dă gust zilelor de vară

Usturoiul verde se bucură de un foarte bun renume. Are efect antibiotic și acționează împotriva unora dintre cele mai puternice infecții cu streptococi și stafilococi. Este un bun analgezic, calmând durerile. Reglează colesterolul, ține în frâu tensiunea arterială și „topește’ kilogramele în plus. Este una dintre legumele foarte bogate din punct de vedere nutrițional. Din păcate, gustul și mirosul persistent nu o fac prea agreată în sezonul estival.

Savurează plantele aromatice

Fructele și legumele lunii iulie se armonizează perfect cu ierburile aromatice de sezon. Florile, frunzele, lăstarii și alte părți ale plantelor comestibile pot fi folosite la gătit, pentru aromaterapie sau în îngrijirea pielii și a părului.

Măceșele ajută la reglarea ciclului menstrual, ameliorează durerile menstruale și previn apariția chisturilor și a fibroamelor. Lavanda respinge insectele, are efect dezinfectant, ajută la vindecarea rănilor și este un antidepresiv natural. În plus, favorizează digestia, aameliorează anxietatea.

Menta aproape că nu are nevoie de nicio prezentare.Frunzele sunt folosite ca ingredient în băuturile de vară și se prepară ceai medicinal cu picături de mentă. Funcționează cu succes în afecțiunile gastrointestinale, biliare și în tulburările digestive. Are un efect calmant și ameliorează crampele.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button