Kitchen

De ce nu e bine să mâncăm covrigi calzi. Medic: “Toxici pentru sănătate”. Cele mai periculoase alimente de post

Covrigii calzi reprezintă una dintre gustările preferate ale românilor și țin chiar locul unei mese principale. Însă medicul ne avertizează că sunt toxici pentru sănătate și explică de ce nu e bine să mâncăm covrigi calzi. Totodată, medicul Oana Ciuhureanu a făcut o listă cu cele mai periculoase alimente de post.

De ce nu e bine să mâncăm covrigi calzi. Medic Toxici pentru sănătate. Cele mai periculoase alimente de post

În drum spre serviciu sau când ne este foame și nu avem timp pentru masă ne oprim la covrigărie. Cu semințe, mac, sare sau umpluți cu gem, covrigii calzi ne fac poftă oricând, însă ar trebui să întoarcem capul atunci când trecem pe lângă o covrigărie, ne avertizează medicul.

De ce covrigii calzi sunt periculoși pentru sănătate

Covrigii calzi au multe calorii și sunt toxici pentru sănătate, spune medicul. Din cauza cantității mari de sare ne pot agrava bolile și în mod clar nu ar trebui să se regăsează în dieta zilnică. Mai ales în post, când suntem tentați să facem abuz de astfel de alimente.

„Covrigul nu este o variată sănătoasă. Un covrig conține aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutrițional, este nul. Conținutul de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl fac să fie chiar toxic pentru sănătate, iar o cantitate în exces poate pe viitor să ne dea multe probleme metabolice.

Dacă am mânca în fiecare zi un covrig ne putem alege cu hipertensiune, mai ales că au o cantitate foarte mare de sare. Totodată, la fel de bine şi cu diabet pentru că covrigii fac parte dintre alimentele cu indice glicemic mare și ne crește zahărul brusc în sânge, apoi scade la fel de brusc.

Cei din simigerii sunt chiar fierți în apă, cu zahăr și potențiator de gust și devin mult mai nocivi decât cei făcuți acasă. Deci, să optăm pentru cei făcuți acasă dacă ne poftă. Covrigii creează dependenţă. Această dependență vine de la conținutul de făină, zahăr și sare. Este o combinaţie letală, i-aș putea spune, care dăunează grav pentru sănătate.

Covrigii cu stafide, cu ciocolată, sau cu fel și fel de mezel în interior sunt mult mai periculoși decât cei cu semințe. Un covrig este echivalentul a trei felii de pâine. Îmi îndemn pacienții din punct de vedere nutriţional să aleagă o pâine din grâu dur, o pâine integrală, o pâine făcută în casă, o pâine cu maia, dar mare atenție, cantitatea este regula”, a spus medicul, Oana Ciuhureanu în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Cele mai periculoase alimente de post

Medicul a vorbit și despre alte alimente de post despre care spune că sunt periculoase. Gogoșile, clătitele, pateurile și mezelurile vegetale sunt, de asemenea, dăunătoare pentru sănătate.

„În ceea ce priveşte gogoşile, putem mânca una ocazional, pentru că şi ele sunt dăunătoare. Lucrurile făcute în casă și alimentele făcute în casă nu înseamnă că sunt mult mai sănătoase. Cantitatea de zahăr este imensă și în cazul lor și dacă sunt și prăjite, devin chiar o bombă calorică și un pericol pentru sănătate.

Cât despre clătite, nici ele nu sunt o variantă mai sănătoasă, pentru că sunt făcute din aluat prăjit.Trebuie să ţinem cont că aceşti covrigi sunt toxici și periculoși din cauza compoziției de gluten și amidon, iar dacă sunt consumați calzi, ei devin un pericol pentru mucoasa gastrică. De aceea, să-i consumăm reci, dacă tot optăm pentru ei.

În perioada postului ar trebuie să ne ferim de tot ce înseamnă pateuri vegetale sau mezeluri vegetale. Nu sunt de acord cu mezelurile, iar cele vegetale conțin foarte mulți potențiatori de gust.

În ceea ce priveşte dulciurile vegane, nici ele nu sunt recomandate. Dulciurile vegane au o cantitate destul de mare de zahăr, de foarte multe ori chiar fructoză, iar în exces nu este în regulă. Putem încerca ocazional terciul de ovăz sau batoanele cu ovăz. Recomandat este să le facem noi în casă pentru a pune o cantitate mai mică de zahăr și de a beneficia de o cantitate mai bună de fibre și nutrienți.

Totodată, dacă ne este poftă de dulce putem mânca o felie de pâine integrală cu dulceaţă făcută în casă„, a mai declarat medicul.

Atenție la proteine, în post!

Proteinele sunt importante, iar atunci când ținem post și nu mâncăm, așadar, carne, ele trebuie luate din surse vegetale.

„Trebuie să avem grijă în această perioadă de post la cantitatea de proteină. Noi avem și proteinele de origine vegetală, cum ar fi năutul, fasolea, ciupercile, humusul. Pe acestea le putem face acasă. De exemplu, ciorbele, supele, desigur, ne ajută și să slăbim, având o cantitate de fibre foarte bună și, totodată, și un număr caloric destul de mic.

Ca să nu ne balonăm atunci când mâncăm fasole trebuie să ţinem cont că aceasta trebuie să fie foarte bine fiartă. Fasolea are o cantitate foarte bună de proteine, de fibre, de potasiu, de magneziu. Pot să zic că este o proteină foarte recomandată în perioada aceasta postului. Deci secretul este să o înmuiem înainte și să o fierbem bine.

În ceea ce priveşte sucurile de fructe, acestea nu trebuie consumate în exces. Dimineața în prima parte a zilei, eu le recomand pacienților mei să mănânce fructul propriu-zis. Dacă ne gândim că într-un fresh de portocale ne încap cam 3 portocale, fizic, dacă îi dai unei persoane să mănânce cele 3 portocale nu o să poată”, a spus medicul, Oana Ciuhureanu în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Un alt lucru important de reținut este că un covrig cu cereale integrale va conține aceeași cantitate de carbohidrați ca un covrig alb. Diferența va fi că are mai multe fibre. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să știe că un covrig poate fi adesea echivalentul cu a mânca 6 felii de pâine.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button