Health And Fitness

Dieta și sistemul imunitar. Ce trebuie să consumăm iarna pentru o sănătate de fier

Odată cu schimbarea anotimpurilor, multe persoane din jurul nostru încep să se simtă rău. Apar primele simptome ale gripei sau răcelii așa că, dacă îți dorești să reziști  modificărilor climatice din ultima perioadă fără probleme de sănătate, este bine să acorzi atenție sistemului tău imunitar.

Dieta și sistemul imunitar. Ce trebuie să consumăm iarna pentru o sănătate de fier

Pentru că imunitatea este singura barieră care ne protejează de virusurile și bacteriile responsabile de îmbolnăvirile de sezon, este important să o ajutăm printr-o dietă adecvată. Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, subliniază importanța consumului de fructe și legume pentru un sistem imunitar eficient. Așadar, iată ce nu ar trebui să ne lipsească din frigider dacă vrem să fim sănătoși:

Fructele, legumele, nucile și semințele

Fiecare aliment din acest mix îți asigură necesarul de nutrienți de care sistemul imunitarare nevoie. De exemplu, vitamina C este vedeta sezonului rece. Această vitamină, deși nu este produsă de corpul uman, poate fi asimilată de organism și din alimentele pe care le consumăm zilnic.

Aproape toate citricele pe care le consumăm au un nivel ridicat de vitamina C și se integrează ușor în dieta oricui. Vitamina C poate fi administrata si sub formă de suplimente, pentru a crește producția de celule albe din organism și a lupta mai bine cu infecțiile respiratorii.

Nu trebuie să pierdem din vedere că imunitatea noastră este „sistem’ complex și nu un singur element de sine stătător. De aceea, pentru a ne crește rezistența, trebuie să respectăm mai multe reguli, printre care și asigurarea unei diete echilibrate, bogate în nutrienți.

Probioticele

Un studiu apărut în Journal of Science and Medicine in Sport a stabilit că probioticele au efecte benefice asupra sistemului imunitar, ajutând în tratarea problemelor respiratorii și a infecțiilor gastrointestinale. Mai mult decât atât, o dietă bogată în lactate fermentate poate fi eficientă în reducerea infecțiilor respiratorii la copii și adulți.

În același timp, consumul  de produse lactate și ouă asigură și necesarul de zinc, o substanță chimică esențială pentru om, care ajută organismul să fie mai puternic în fața virusurilor și să producă celule T, responsabile pentru buna funcționare a sistemului imunitar. De exemplu, 100 de grame de iaurt conțin trei miligrame de zinc, iar necesarul de zinc al unei femei adulte este de 8 miligrame/ zi .

Nutrienți din surse diverse

Este nevoie ca dieta noastră să fie variată pentru a avea toți nutrienții – de exemplu, deficitul de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic, vitamina A, B6, C și E alterează funcțiile sistemului imunitar. Astfel, oamenii de știință au identificat că oamenii din zonele cu populație expusa riscului de sărăcie sau afectată de malnutriție sunt mai vulnerabili la infecții.

În același timp, pe lângă expunerea la soare în perioada caldă a anului, îți poți asigura necesarul de vitamina D prin consumul de ciuperci, somon, ton sau ficat de vită. Nu uita, hrana este o soluție simplă și eficientă care îți asigură o sănătate de fier pe termen lung.

Cu siguranță o să te ajute un sfat practic despre cum arată o masă hrănitoare – umple o jumătate de farfurie cu legume, apoi cealaltă jumătate împarte-o în două: o parte umple-o cu proteine (carne,pește) și pe cealaltă cu cereale.

Fiind un subiect complex, imunitatea este atent studiată de oamenii de știință care încearcă să facă diferite corelații pe care să le publice pentru informarea populației. De exemplu majoritatea studiilor de până acum se concentrează pe efectele dietei, ale sportului, ale vârstei și ale stresului asupra imunității.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button