Lifestyle

Ce să nu mănânci pe stomacul gol

Ce să nu mănânci pe stomacul gol e bine să știi. Chiar dacă foamea te-ar împinge să faci gesturi necugetate, sunt anumite alimente nerecomandate pentru prima masă din zi. Și asta pentru că, pe termen lung, te pot îmbolnăvi. Iar imediat îți dau o stare de disconfort. Așadar, putem să descoperim împreună ce să nu mănânci pe stomacul gol.

Ce să nu mănânci pe stomacul gol

Cuprins

  • 1 Ce să nu mănânci pe stomacul gol
  1. Cafeaua și băuturile cu cafeină
  2. Iaurtul și lactatele fermentate
  3. Laptele și băuturile vegetale asemănătoare
  4. Produsele care conțin drojdie
  5. Dulciurile
  6. Bananele
  7. Citricele
  8. Perele
  9. Kaki sau Persimmon
  10. Roșiile
  11. Castraveții și legumele verzi
  12. Mâncărurile picante
  13. Sucurile reci
  •  Ce este bine să mănânci pe stomacul gol
  1. Ouă
  2. Pâine integrală
  3. Fulgi de ovăz
  4. Semințe
  5. Nuci
  6. Afine
  7. Pepene verde
  8. Curmale
  9. Miere
  10. Micul dejun ideal

Atunci când foamea își face simțită prezența cu adevărat, ai mânca orice numai să o potolești. Lăsând la o parte recomandările nutriționiștilor cu privire la îngrășare și la hrana sănătoasă, trebuie să știi ce să nu mănânci pe stomacul gol. Căci îți poți provoca probleme serioase de sănătate. Culmea, multe dintre alimentele considerate a fi sănătoase pot face rău când sunt consumate pe stomacul gol.

Ce să nu mănânci pe stomacul gol

Te-ai fi gândit că un suc banal sau o bucată de pâine proaspătă pot fi „catastrofe’ pentru organism dacă sunt consumate pe stomacul gol? Unele alimente pot fi chiar periculoase la prima masă din zi. Mai mult decât atât, sunt chiar recomandate de nutriționiști la dietele de slăbire pentru un mic dejun ideal. Astfel, iaurtul, bananele sau fructele în general și altele ca ele, consumate pe stomacul lor, pot cauza reacții la care nici nu te-ai fi gândit. Așadar, e foarte important să știi ce nu mănânci pe stomacul gol. Măcar de-acum înainte, dacă până acum nu ai făcut-o.

1.Cafeaua și băuturile cu cafeină

Obiceiul de a începe ziua cu o cafea este bun. Dar numai după ce ai mâncat ceva înainte. Căci cafeina se încadrează perfect printre recomandările pentru ce să nu mănânci pe stomacul gol. Când cafeina intră în contact cu mucoasa gastrică, începe procesul de iritație. Degeaba încearcă sucul gastric „să-și facă treaba’, căci mucoasa se va inflama. Astfel, în timp, poate apărea gastrita sau chiar ulcerul gastric. Mai mult decât atât, cafeina din cafea și din ceaiuri blochează producția de suc gastric și de bilă, atât de necesare digerării alimentelor. Astfel, poți avea „arsuri’ și indigestie pe parcursul întregii zile.

2.Iaurtul și lactatele fermentate

Deși se numără printre cele mai sănătoase alimente și este recomandat de toți specialiștii pentru o alimentație sănătoasă, iaurtul poate face rău pe stomacul gol. Este bogat în bacterii benefice tractului digestiv. Doar că, pe stomacul gol, bacteriile benefice se distrug. Acizii din sucul gastric pregătiți pentru a digera alimente solide vor absorbi bacteriile și le vor nimici.

În plus, în contact cu sucul gastric, produce acid clorhidric, care omoară bacteriile lactice. Iar asta duce la aciditate crescută. Cu alte cuvinte, nu vei mai beneficia de efectele pozitive ale acestui aliment extraordinar. Dimpotrivă, îți va crea dereglări digestive și te va determina să nu-l mai consumi deloc, crezând că îți face rău.

3.Laptele și băuturile vegetale asemănătoare

Majoritatea am crescut cu o cană cu lapte la micul dejun. Cum ar putea să se încadreze laptele printre ce să nu mănânci pe stomacul gol?! Ei bine, laptele și băuturile vegetale asemănătoare, precum cea din soia, sunt foarte bogate în proteine. Consumate pe stomacul gol, acestea sunt forțate să se trasforme rapid în surse de energie. Drept urmare, efectele benefice se vor consuma foarte repede, fără a mai contribui la buna stare a organismului cu proprietățile lor tonice și nutritive.

4.Produsele care conțin drojdie

Sunt mulți cei care recomandă un pic de drojdie pe stomacul gol, pentru un aport de vitamine și minerale și pentru menținerea sănătății. Numai că drojdia irită mucoasa gastrică. Așa că nu e de mirare că dă stare de balonare și produce gaze, dacă e consumată pe stomaul gol. Cum majoritatea produselor de panificație și pâinea clasică conțin drojdie, se încadrează perfect în ce să nu mănânci pe stomacul gol.

5.Dulciurile

Fie că vorbim despre prăjituri, checuri, cozonac ori gogoși, fie despre croasanturi dulci, dulcețuri, gemuri cu zahăr, bomboane de ciocolată ori dropsuri, toate sunt total nerecomandate a fi consumate pe stomacul gol. Și asta pentru că dau naștere unor fluctuații mari ale nivelului de zahăr din sânge.

Iar asta supune pancreasul la un efort major. Pe de o parte, nivelul de zahăr din sânge crește, eliberând insulină. Și se menține ridicat cam două ore, cauzând ceea ce se numește medical hiperglicemie. Acest proces este periculos, căci afectează vasele de sânge.

Pe de altă parte, după ce insulina transportă zahărul din sânge spre celule, se produce hipoglicemia. Și apar tot felul de stări neplăcute, precum transpirații abundente, stare de leșin, anxietate, somnolență sau foame exagerată. E posibil chiar să simți nevoia de a consuma și alte dulciuri, ceea ce te va menține în acest „cerc vicios’ toată ziua.

6.Bananele

Considerate superalimente, bananele țin de foame, ajută digestia și sunt mereu la îndemână când ești pe fugă. Doar că tocmai conținutul lor ridicat de magneziu și potasiu pot duce la apariția dezechilibrelor în organism când sunt consumate pe stomacul gol. O banană poate crește brusc nivelul de magneziu din sânge, ceea ce afectează funcțiile inimii. În plus, în loc să primești energie, vei resimți o stare inexplicabilă de oboseală.

7.Citricele

Fie că vor fi consumate ca atare sau sub formă de suc, ambele variante vor fi dăunătoare pentru stomac. Acidul citric va intra în reacție cu acizii din sucul gastric și vor irita puternic mucoasa stomacului. Nu ar fi deci de mirare să faci gastrită sau ulcer dacă obișnuiești să mănânci citrice pe stomacul gol. De asemenea, specialiștii au constatat faptul că mâncatul de citrice pe stomacul gol poate predispune organismul să aibă o reacție alergică, în special sub forma unor erupții cutanate.

8.Perele

Dacă mănânci o pară pe stomacul gol, fibrele pe care le conține pot să irite mucoasa delicată a stomacului. Cele mai dăunătoare sunt perele cu structură densă, tari. Acestea conțin multă celuloză și pot afecta considerabil mucoasa stomacului.

9.Kaki sau Persimmon

O adevărată bombă de elemente nutritive, acest fruct este recomandat să fie consumat cât mai des. Dar nu pe stomacul gol! Foarte bogat în fibre, încetinește procesul de digestie și poate provoca disconfort abdominal. Mai ales fructele foarte coapte sunt mai bogate în fibre. Așa că include-le pe lista cu ce să nu mănânci pe stomacul gol.

10.Roșiile

Bogate în vitamina C și acid tanic, roșiile nu trebuie consumate niciodată pe stomacul gol. În contact cu acidul gastric pot cauza gastrite și chiar ulcer pe termen lung. Ca efect imediat, dau stări de balonare și flatulență, precum și arsuri gastrice.

11.Castraveții și legumele verzi

Adevărate minuni ale naturii pentru o alimentație sănătoasă, aceste legume sunt pline de aminoacizi. Numai că, pe stomacul gol, devin foarte greu de digerat. Pot provoca arsuri, gaze, balonare și chiar crampe abdominale.

12.Mâncărurile picante

Ingerate pe stomacul gol, mâncărurile condimentate stimulează producția de acid gastric și irită mucoasa stomacului. Evită-le la prima masă din zi dacă nu vrei să te confrunți cu arsuri gastrice, cu reflux gastroesofagian sau alte tulburări digestive.

13.Sucurile reci

Fie că sunt naturale, fie acidulate, sucurile reci nu trebuie băute pe stomacul gol. Acestea încetinesc fluxul snguin înspre stomac și, implicit, digestia. Pe de altă parte, zahărul și ceilalți conservanți din ele pot provoca senzații de greață și balonare. În plus, acizii pe care îi conțin irită mucoasa gastrică.

Ce este bine să mănânci pe stomacul gol

Acum că am lămurit ce să nu mănânci pe stomacul gol, e cazul să aflăm totuși și cu ce ne putem hrăni. Și iată care sunt cele mai bune opțiuni pentru o primă masă din zi:

1.Ouă

Pe lângă faptul că sunt hrănitoare, ajută și la pierderea kilogramelor în plus. Indiferent cum sunt preparate, te ajută să-ți menții starea de sănătate și digestia optimă.

2.Pâine integrală

Pentru un mic dejun sănătos și fără probleme, pâinea integrală este alegerea ideală. Conține carbohidrați lenți și alte elemente nutritive esențiale pentru organism.

3.Fulgi de ovăz

Consumul de fulgi de ovăz pe stomacul gol acționează ca un pansament gastric. Acoperă mucoasa gastrică și previne iritarea de la acidul clorhidric.

4.Semințe

Adăugate în preparatele pentru prima masă a zilei, semințele de tot felul sunt foarte bune pentru sănătate. În plus, ajută mult și în curele de slăbire, datorită conținutului ridicat de fibre. Asta le face să fie sățioase și să țină de foame mai mult timp. Mai mult, elementele nutritive pe care le conțin ajută la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor.

5.Nuci

Consumate pe stomacul gol, nucile îmbunătățesc sănătatea digestivă prin normalizarea nivelurilor de pH din stomac.

6.Afine

Consumul regulat de afine, dimineața, la micul dejun, îmbunătățește memoria și reglează tensiunea arterială și metabolismul.

7.Pepene verde

Conținutul ridicat de licopen ajută organismul să-și recapete tonusul dimineața. În plus, vine cu un aport mare de apă, care ajută la sănătatea inimii și a ochilor. Este sărac în calorii și bogat în vitaminele C și A. Conține și fier, ceea ce îl recomandă în combaterea anemiilor.

8.Curmale

Poate nu atât de apreciate pe cât ar trebui, curmalele sunt alegerea ideală atât pentru a potoli foamea, cât și pofta de dulce. Conțin vitaminele C și D, ajutând la menținerea sănătății și elasticității pielii. Sunt bogate și în fier și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. Pentru a beneficia maximum de efectele lor benefice, trebuie să le consumăm întotdeauna pe stomacul gol.

9. Miere

Mierea pe stomacul gol este un adevărat medicament. Oferă energie și activează secreția de serotonină. În plus, contribuie la combaterea constipației.

10.Micul dejun ideal

O cană cu ceai din plante, fără cafeină, sau pur și simplu cu apă caldă, îndulcit cu miere și cu câțiva stropi de suc de lămâie, face minuni. Îmbunătățește circulația sângelui, digestia și ajută la procesul de slăbire. Ajută la eliminarea toxinelor din corp și chiar îmbunătățește activitatea cerebrală. Câțiva biscuiți din cereale integrale, fără zahăr, îți vor oferi energia necesară pentru un început de zi spectaculos. Și țin de foame.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button