Drinks

Lichior de ouă – cum se face eggnog

Lichior de ouă nu se prea consumă pe la noi. Nu în versiunea clasică, eggnog, celebră din filmele americane cu tematică de Crăciun. Căci avem și noi o versiune nealcoolizată, cu care obișnuiau bunicele să ne trateze gâlcile și durerile din gât. Dar ai acum ocazia să afli ce este și cum se face eggnog în cele mai populare rețete de lichior de ouă.

Lichior de ouă – cum se face eggnog

Cuprins

  1. Ce este eggnog sau lichior de ouă
  2. De unde vine eggnog
  3. Ce înseamnă eggnog în zilele noastre
  4. Cum se face eggnog – rețeta originală
  5. Cele mai bune rețete de lichior de ouă sau eggnog
  • Șodou
  • Eggnog tradițional
  • Lichior de ouă
  • Eggnog american
  • Eggnog britanic

Când vine vorba despre lichior de ouă, gândul zboară la filmele americane cu tematică de Crăciun. Căci nu e casă de american în care să nu se afle la loc de cinste această băutură cremoasă și aromată, cu sau fără alcool, în perioada sărbătorilor de iarnă. E foarte populară, însă, și în țările nordice. Dar ceea ce poate nu știai este că și pe la noi există o versiune a acestei licori savuroase. Și se numește șodou.

Unii o consideră magică, alții o apreciază pentru virtuțile curative. Dar copiii sunt convinși că Moșul vine mai repede atras de eggnog și de prăjiturele lăsate lângă bradul împodobit. În oricare variantă ar fi, băutura din lapte și ou este cu adevărat delicioasă. Și chiar merită să știi cum se face eggnog sau lichior de ouă.

Ce este eggnog sau lichior de ouă

Tradițională în Statele Unite ale Americii și în Canada pentru Ziua Recunoștinței, Crăciun și Anul Nou, eggnog sau lichior de ouă este o băutură cu sau fără alcool, pe bază de ouă și lapte. În țările nordice, în Germania și Austria, se consumă preponderent de Paști, dar și în timpul sărbătorilor de iarnă. La noi, e cunoscută în versiunea caldă spre fierbinte, fără alcool, sub denumirea de șodou. De altfel, originile acesteia sunt franceze, de la „chaud oeuf’ (ou fierbinte). Și se utiliza pe vremuri pentru tratarea durerilor în gât și a tusei.

Dacă te interesează cum se face eggnog sau lichior de ouă, există mai multe opțiuni. Rețeta tradițională americană conține lapte, frișcă, zahăr, ouă și o băutură spirtuoasă, precum romul, coniacul sau whiskey-ul. Se adaugă și mirodenii, și zahăr, desigur. Scorțișoara, nucșoara și vanilia sunt cele mai utilizate. În zilele noastre, există o sumedenie de varietăți de lichior de ouă, atât alcoolice cât și nealcoolice. Dar sunt disponibile pe piață și multe alte produse alimentare cu aromă de eggnog.

De unde vine eggnog

Originea exactă a ceea ce știm azi sub numele de eggnog sau lichior de ouă nu este cunoscută. Însă, referințe despre această băutură există din anii 1800. Atunci, a fost inclusă în meniul de iarnă. În secolul al 19-lea, se prepara numai din zahăr, lapte, ouă, brandy și rom. Băutura era pregătită și consumată la rece. Și nu era la fel de dulce ca în zilele noastre. În plus, avea un conținut de alcool foarte ridicat.

Se pare că rețeta de eggnog sau lichior de ouă a luat naștere din alte băuturi similare. Este vorba despre posset sau flip ori frog din ou. Posset este un amestec condimentat de lapte și brânză. Acesta se încălzea până se „tăia’ laptele. Ouăle s-au adăugat ulterior în rețeta de bază. Flipul sau frogul din ou are la bază un amestec de ouă bătute („flipped eggs”) cu băuturi spirtuoase. Dar această versiune nu conține deloc lactate.

Se presupune că denumirea de eggnog poate proveni de la cănile din lemn care se foloseau pentru băuturile alcoolice. Acestea purtau numele de „noggins”. Dar există și varianta potrivit căreia numele ar veni de la abrevierea expresiei „egg n’grog”. Aceasta s-ar referi tot la o băutură făcută cu ou și grog.

Ce înseamnă eggnog în zilele noastre

În epoca noastră, noțiunea de lichior de ouă sau eggnog este mult diferită. Laptele consumat acum peste două sute de ani în urmă avea un conținut de grăsime mult mai ridicat decât în zilele noastre. Drept urmare, acum, se adaugă frișcă lichidă în rețeta de bază. Asta pentru a se putea obține gustul specific, bogat și cremos. Mai mult decât atât, au apărut versiuni cu conținut scăzut de grăsimi, cu agenți de îngroșare precum gelatina sau guma de guar. Există și versiuni dietetice, cu îndulcitori. Iar ceea ce a îndepărtat versiunile actuale de rețeta originală este scoaterea alcoolului din lista ingredientelor.

Lichiorul de ouă modern este foarte aromat. Vanilia e nelipsită din compoziție, căci completează perfect textura cremoasă. Eggnog este adesea servit cu nucșoară sau scorțișoară. Alții adaugă ciocolată albă pentru un plus de savoare. Dar au apărut și variante vegane, fără lapte și ouă. Acestea conțin lapte de soia, de orez, de nucă de cocos sau de migdale, arome și agenți de îngroșare. Culmea, imită perfect gustul și textura lichiorului de ouă original.

Și reglementările privind siguranța alimentară au dus la modificarea rețetelor originale. Căci, în zilele noastre, consumul de ouă crude nu este privit cu ochi buni. Și asta în ciuda faptului că, prin fierberea ingredientelor, conținutul microbian scade. Ouăle folosite azi la prepararea lichiorului de ouă sunt în general pasteurizate. Iar asta modifică substanțial textura băuturii.

Cum se face eggnog – rețeta originală

Rețeta de lichior de ouă sau eggnog străveche s-a transmis din generație în generație. Și este o băutură groasă, cremoasă, onctuoasă, numai bună de savurat iarna. Baza se face fără alcool, ca să poată fi consumată și de copii. Dar se poate adăuga băutura alcoolică preferată ulterior.

Înainte de toate, se freacă bine gălbenușul cu zahăr. Apoi, într-o oală, la foc mediu, se pun la încălzit lapte, frișcă lichidă, un praf de sare și nucșoară. Când amestecul este fierbinte, se ia câte o lingură din el și se adaugă amestecând continuu peste ouăle frecate. Dacă am turna amestecul fierbinte direct peste gălbenușuri, ne-am alege cu o omletă fiartă, ceea ce nu ne dorim. După ce am omogenizat amestecul, turnăm totul din nou în oală și lăsăm pe foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ușor.

De menționat că, pe măsură ce se va răci, amestecul va continua să se îngroașe. De altfel, procesul este foarte asemănător cu cel al budincii. Se ia de pe foc și se adaugă vanilie sau alte arome. Pentru versiunea cu alcool, se vor utiliza băuturi cu o concentrație mare de alcool, precum romul, brandy, coniac, bourbon sau whisky.

Cele mai bune rețete de lichior de ouă sau eggnog

1.Șodou

Este poate cea mai cunoscută băutură a copilăriei. Doar că pe la noi a fost asociată cu remediul împotriva durerilor în gât cauzate de răceli. Așa că rețeta vindecătoare a bunicii nu s-a bucurat de popularitate pentru a fi consumată cu drag. Totuși, azi, este una dintre cele mai bune băuturi de iarnă.

Ingrediente pentru o porție:

1 gălbenuș

2 lingurițe zahăr sau miere

200 ml lapte

opțional – 1 linguriță cacao, arome, rom

Mod de preparare:

Laptele se pune la încălzit, la foc mediu. Între timp, se freacă bine gălbenușul cu zahărul sau mierea. Când laptele e fierbinte, se toarnă treptat peste amestecul de gălbenuș, amestecând continuu. Se bea imediat.

Dacă preferi varianta cu cacao, atunci trebuie să adaugi cacaua în amestecul de gălbenușuri și să o omogenizezi în compoziție. Poți pune deasupra un praf de scorțișoară. Pentru versiunea alcoolizată, se adaugă 30 ml rom de bună calitate.

2.Eggnog tradițional

Ingrediente pentru 6 porții:

6 gălbenușuri

12 lingurițe zahăr

6 linguri frișcă lichidă

1 l lapte integral

1/2 linguriță nucșoară

1/4 linguriță sare

1/2 linguriță extract de vanilie

1 linguriță scorțișoară măcinată

200 ml rom / coniac / whisky / brandy / bourbon

Mod de preparare:

Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul, până își modifică culoarea. Într-o oală, se pune laptele la fiert, la foc mic. Se adaugă frișca, nucșoara și sarea. Se omogenizează bine. Când amestecul este fierbinte, se ia câte o lingură din el și se adaugă amestecând continuu peste ouăle frecate. După ce am omogenizat amestecul, turnăm totul din nou în oală și lăsăm pe foc mic, amestecând continuu, până se îngroașă ușor.

Se ia oala de pe foc și se adaugă vanilia și alcoolul dacă alegeți versiunea alcoolizată. Se amestecă bine totul. Se trece prin strecurătoare și se toarnă într-un recipient cu capac etanș. Se dă la rece. Înainte de servire, dacă ți se pare prea gros, îl poți băga la blender câteva secunde, diluat cu 2-3 linguri de lapte sau din băutura alcoolică preferată. Se servește rece, cu un praf de scorțișoară deasupra.

3.Lichior de ouă

Ingrediente pentru 6 porții:

250 ml lapte
2 batoane de scorțișoară
1 baton de vanilie rupt în bucăți
5 cuișoare
12 gălbenușuri de ou
300 g zahăr
300 ml rom alb
300 ml coniac
1 linguriță vanilie
250 ml frișcă lichidă
nuscșoară rasă, după gust

Mod de preparare:

1.Se combină laptele fierbinte cu scorțișoara, batonul de vanilie, cuișoarele, într-o oală, și se lasă acoperit cel puțin 5 minute.

2.Într-un vas mare, se amestecă gălbenușurile și zahărul până la omogenizare. Se scot mirodeniile din lapte și se încorporează, turnând câte puțin, în amestecul de ouă.

3.Se pune totul, din nou, în oală și se lasă la foc mediu, amestecând cu o lingură de lemn, până ce compoziția capătă consistența smântânii și se lipește ușor de lingură. Nu trebuie să fiarbă.

4.Se toarnă într-un bol mare și se lasă la răcit la temperatura camerei. Apoi, se incorporează romul, coniacul, smântâna, vanilia și nucșoara.

5.Se lasă la frigider peste noapte. Înainte de servire, se rade deasupra în pahar puțină nucșoară.

4.Eggnog american

Ingrediente pentru 8 porții de 125 ml

8 ouă

600 ml lapte

300 ml frișcă lichidă

150 g zahăr

2 batoane de vanilie

2 batoane de scorțișoară

150 ml rom de bună calitate

nucșoară

Mod de preparare:

1.Laptele se pune pe foc împreună cu frișca lichidă vanilia și scorțișoara. Batoanele de vanilie se taie pe lung înainte de a fi puse în lapte, iar cele de scorțișoară se rup în bucăți. Se lasă să dea un clocot, apoi se ia oala de pe foc și se lasă să se răcească complet.

2.Gălbenușurile se pun într-un bol. Se adaugă zahărul și se freacă bine, până zahărul este dizolvat complet și gălbenușurile și-au modificat culoarea. Se adaugă romul și se omogenizează. La final, se adaugă și amestecul de lapte fiert și răcit. Se omogenizează totul, se strecoară și se toarnă în sticle. Se păstrează la rece.

3.Înainte de servire, se presară direct în pahar nucșoară rasă deasupra.

5.Eggnog britanic

Ingrediente pentru 6 porții

50 g zahăr

4 gălbenușuri

1 fiolă esență de vanilie

1 conservă de lapte condensat

200 ml whiskey

Mod de preparare
1.Într-o oală, se pune zahărul pe foc cu 75 ml apă, să se dizolve. După ce s-a dizolvat, se ia de pe foc și se lasă la răcit.

2.Gălbenușurile se freacă bine cu vanilia. Se adaugă laptele condensat, whiskey și siropul din zahăr răcit. Se amestecă bine totul.

3.Se toarnă totul în sticlă și se lasă la rece minimum două ore înainte de servire. Se servește rece, cu gheață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button